04 July, 2014

AYAM MASAK HITAM KANDAQ



Bismillah....
Assalamu 'alaikum...

Ni resepi yang paling saya suka. Memang macam makan kat restoran nasi kandar. Resepi ni untuk juadah berbuka semalam...hehehe..sedap tau..cubalah. Boleh jugak ganti dengan 1 kilo daging, kalau nak makan daging. Telur rebus pun boleh. Ikan je tak pernah 'try' :)


Bahan-bahan 

  • 1 ekor ayam
  • 30 biji cili kering
  • 1 sudu serbuk jintan putih
  • 1 in halia
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 10 biji bawang besar
  • 2 batang serai
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 helai daun pandan
  • 1/4 cawan tomato sos(kimball/heinz)
  • 1/4 cawan kicap manis
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 biji tomato dihiris(xde pun takper)
  • asam jawa, garam
  • sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
  • daun pudina kalau suka

Cara-cara

  1. ayam potong kecil dari pasar
  2. bawang kecil, bawang putih halia di kisar
  3. bawang besar dikisar berasingan
  4. cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul ayam dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
  5. panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
  6. masukan ayam bersama bahan kisar lain dan kicap
  7. apabila separuh masak masukkan tomato buah, tomato sos dan daun kari
  8. kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
  9. apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
  10. haaa....ini la ayam hitam nasik kandaq :)

No comments:

Post a Comment