15 July, 2014

AYAM SEMUR

Ayam Semur


Bismillah.....
Assalamu 'alaikum

Petang ni tetiba nak masak menu jawa....ayam masak semur...macam masak kicap tapi ada rempah ratus. Ni bahan2 yg main campak2 yer...

Tumis 1 sudu ketumbar dan setengah sudu jintan manis yang telah ditumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, lada putih.

Bawang kecik, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas  yang ditumbuk pun tumis skali..

Pastu masukkan bancuhan air asam jawa.

Masukkan kicap pekat...agak-agak hitam.

Masukkan ayam(tak goreng dulu boleh, goreng dulu pun boleh).

Masukkan suhun yang dah direndam. Kacau, tutup kuali dan tunggu hingga empuk kalau ayam tak goreng dulu. Dah empuk, angkat dan hidang.

Kalau nak sedap lagi, masukkan kentang. Kentang tu goreng dulu. Ayam dah empuk,  baru masukkan kentang.
Tomato pun boleh.

Jgn lupa letak garam dan gula secukup rasa

Saya suka tumbuk bahan2 daripada hiris halus. Sebab bila makan nanti, licin jer dan takde tinggal bawang2nya.






~jasjuta

Sent from Samsung Mobile

No comments:

Post a Comment